De Perfecte Propositie

De ideale ingrediënten voor jouw positionering.

Welkom aan boord!

Hieronder vind je de begeleidende opdrachten bij dit traject. Ter voorbereiding aan sessie 1 wil ik dat je de eerste twee video’s en opdrachten bekijkt. Welke je daarna moet kijken? Dat vertel ik in sessie 1. Kijk niet meer dan de video die bij de sessie hoort. Zo voorkom je dat je overspoeld wordt aan informatie!

Extra informatie

Een sessie duurt een uur en drie kwartier en kan uitlopen naar 2 uur. Naast deze pagina en je notities beheer ik ook enkele hulpstukken om jouw positionering op orde te krijgen. Ben je een sessie vergeten in te boeken? Dan kan dat hier alsnog. Heb je met mij overlegd om een uur op maandag bij te bellen? Dat kan dan hier.

People | Voor Wie ben jij er?

In deze introductievideo ga je meteen aan de slag met het duiden van de introductie P. Deze P staat voor People en helpt jou om je doelgroep te duiden. In de video stel ik een aantal vragen die je hieronder kunt terugvinden. De antwoorden op die vragen mag je opschrijven en 'meenemen' naar de eerst volgende sessie. We komen dichter bij jouw doelgroep door de volgende drie vragen te beantwoorden.

Lees verder

1. Gaaf | Met wie vind jij het gaaf om te werken?
2. Goed | Wie kan jij het beste helpen?
3. Geld | Wie kan jou goed betalen voor je werk?

Als je de antwoorden van de bovenste drie vragen samenvoegt dan kom je tot het Goud. En daarmee is de vierde vraag: 4. Goud | Wie bevat alledrie de eigenschappen uit bovenstaande vragen?

In de sessie scherpen we waar nodig jouw antwoord aan. En daarmee hebben we jouw doelgroep concreet. Want zodra we helder hebben wie de doelgroep is, zijn we in staat om deze doelgroep te raken met de juiste woorden.

Tip 1. Probeer de vragen te beantwoorden in steekwoorden. Hiermee voorkom je dat je het meteen perfect wilt opschrijven. Onthoud wat Blaise Pascal zei; korte antwoorden zijn het resultaat van lange antwoorden. Dus schroom niet om meerdere antwoorden te geven op de vragen.

Tip 2. Maak je antwoorden zo meetbaar mogelijk. Vermijd daarom antwoorden met veel bijvoeglijke naamwoorden zoals 'gemotiveerde mensen die in hun kracht staan'. Beter is een meetbaar antwoord zoals 'mannelijke directeuren van bedrijven in de logistiek die minimaal 3 ton per jaar omzetten.'

Tip 3. Durf je doelgroep klein te maken. Want hoe kleiner je doelgroep is, hoe relevanter je bent voor die personen waardoor ze eerder ambassadeur van je worden.

Inklappen

Promise | Wat is je voordeel?

In deze video ga je aan de slag met de eerste officiële P van het Pentagon. Deze P staat voor Promise. Ook in deze video stel ik je een paar vragen die je hieronder ook terug kunt vinden. Beantwoord opnieuw de onderstaande vragen en neem je antwoorden mee naar de volgende sessie.

Lees verder

1. De inspirerende zin | Wat durf jij je klant te beloven?
2. De informerende zin | Hoe leg je kort en concreet uit wat je doet?

Voorbeeld van Eddy:
1. Minder Woorden, Meer Winst
2. Ik maak 1 zin om ál jouw ideale klanten te bereiken

Tip 1.
Zie deze informerende en inspirerende zin als de etalage van de winkel waarin jouw producten of diensten verkocht worden. Etalages kenmerken zich met de volgende eigenschappen:

A. Er staat weinig in. Veel minder dan in de winkel. Daarom maakte ik ooit de quote voor een klant: 'Als je je etalage vol zet, dan loopt je winkel leeg.' De aantrekkingskracht zit 'm erin dat je 1 opvallend onderdeel uit je bedrijf aandacht geeft. Ikzelf heb er daarom voor gekozen om enkel te praten over slogans in mijn etalage. Terwijl ik natuurlijk meer doe in dit traject dan alleen slogans verzinnen voor jou.

B. Een etalage is opvallend. Als je kijkt naar de bijenkorf dan valt op dat de poppen opmerkelijke kleding aan hebben die je misschien nooit zult dragen. Dit doe je om zogeheten stopkracht te creëren. Je zin mag daarom opvallend zijn. Want als je niet opvalt, dan ben je onzichtbaar.

Tip 2.
Download hieronder mijn boekje en lees het tweede gedeelte. Hierin leer je proza en woordkunst toe te voegen aan je inspirerende zin: https://eddyboom.nl/wp-content/uploads/2020/03/Enkele-Zinnen-Over-Dubbelzinnigheid-Versie-1.0.pdf

Succes!
Eddy
Inklappen

Problem | Voor Wie ben jij er?

In deze video ga je aan de slag met de tweede officiële P van het Pentagon. Deze P staat voor Problem. In deze video stel ik je wat meer vragen dan je tot nu toe van mij gewend bent. Je mag deze vragen 1 voor 1 beantwoorden en onder elkaar zetten. Uiteraard neem je ook nu de antwoorden mee naar de volgende sessie. Hieronder zie je eerst het voorbeeld uit de video. Daaronder stel ik de vragen die jij zelf mag beantwoorden.

Lees verder

Voorbeeld
1. Kritische vraag | Wat als blijkt dat de sport waarin jij ontspanning wilt vinden een extra stresspost is voor jouw bestaan?
2. Context | We leven in een wereld waarin we dagelijks meer prikkels en prestatiemomentjes hebben dan iemand in de middeleeuwen had in zijn hele leven.
3. Nuance | Gek eigenlijk, dat we toch kiezen voor een prestatie sport terwijl ons doel ontspannen was.
4. Visie | Ik geloof dat je stress onmogelijk kunt bestrijden met stress.
5. Oplossing | Ik geloof dat we juist met meer rust meer resultaat gaan boeken. Van daaruit heb ik een retraite ontwikkeld waarin prestatie geen enkele rol speelt.

Jouw vragen
1. Kritische vraag | Welke vraag kun je stellen om jouw doelgroep te confronteren met zijn probleem?
2. Context | In wat voor situatie of wereld zit jouw doelgroep op dit moment?
3. Nuance | Wat is er opmerkelijk gezien de situatie hierboven?
4. Visie | Wat is jouw overtuiging of verbeterende visie?
5. Oplossing | Welke unieke oplossing heb jij?

Tip 1.
Het kan helpen om te duiden welk type probleem je wilt oplossen. Welk onderstaand probleem ligt het dichtste bij jou?
A. Praktisch | Het tocht door een gat in mijn gevel
B. Sociaal | Ik sta voor gek in mijn wijk met een gat in mijn gevel
C. Filosofisch | Ik moet de kachel stoken vanwege dat gat. Ik wil niet bijdragen aan een slechter milieu

Tip 2.
Op de 5 vragen mag je per vraag meerdere antwoorden geven. Schrappen van zinnen kan altijd nog. Wees niet te kritisch. In de sessie doen we de rest. De titel van het stukje maken we in de sessie.

Succes!
Eddy
Inklappen

Position | Wat is je voordeel?

In deze video ga je aan de slag met de derde officiële P van het Pentagon. Deze P staat voor Position. Kies welk van de twee onderstaande mogelijkheden je uitwerkt, en neem de antwoorden mee naar de volgende sessie.

Lees verder

Voorbeeld van mijn eigen methodiek of model:
A. Vertellen
B. Verwijderen
C. Verwoorden

OPDRACHT WANNEER JE KIEST VOOR EEN METHODIEK OF MODEL:
1. Denk na welke stappen of fasen een klant moet doorlopen om tot het resultaat te komen. Probeer dat proces in drie fasen te vangen. Neem in acht dat deze fasen niet alleen jouw klant, maar ook jou ondersteunen. Jouw model draagt bij aan een zo moeiteloos mogelijke route naar resultaat.

Voorbeeld van mijn drie grootste voordelen:
A. 1 Klantbelofte: Ik communiceer bovengemiddeld kernachtig
B. 10 Kernvragen: Ik vraag 10 keer verder door dan mijn concurrenten
C. 100 Koplopers: Gewerkt met 100 topspelers in jouw industrie

OPDRACHT WANNEER JE KIEST VOOR DRIE USP'S:
Geef meerdere antwoorden op de volgende vragen...

1. Wat is de grootste frustratie die mijn klant bij concurrenten die hetzelfde aanbieden als ik?
2. Wat is de grootste frustratie die mijn klant ervaart bij wat ik aanbiedt?
3. Probeer drie voordelen te kiezen uit de antwoorden van vraag 1 & 2. Het maakt niet uit of de drie beste antwoorden uit ofwel 1 of 2 komen, of uit een mix van die 2.

Algemene tip. Wanneer kies je voor een model, en wanneer voor een lijst met voordelen?
• Je kiest voor een model als je meer vertrouwen en eigenheid wilt uitstralen met je bedrijf.
• Je kiest voor een lijst met voordelen als je jezelf los moet weken van een concurrerende markt.

Tip 1 bij een model of methodiek:
Probeer niets nieuws uit te vinden. Baseer het model op de stappen of focusgebieden die je nu al met je klanten doorloopt.

Tip 1 bij een lijst met voordelen:
Voor je lijst met voordelen is het handig om het verschil te snappen tussen een kenmerk en een voordeel.
• Een kenmerk is bijvoorbeeld kort en krachtig
• Een voordeel daarvan is dat jij daardoor beter begrepen wordt door jouw klant

Tip 2 bij een lijst met voordelen:
• Je kunt een poll maken op bijvoorbeeld Instagram waarin je jouw volgers zelf vraagt wat hun grootste frustraties zijn. Een alternatief is dat je een vragenlijst stuurt naar jouw huidige klanten. Let er wel op dat het je doelgroep is die antwoord geeft.

Succes!
Eddy
Inklappen

Extra inspiratie

Eerst maken, dan mooi maken. Wat ik daarmee bedoel? Dat jij al klaar voor de sessie bent als je ongeveer weet wat je wilt zeggen. Het is mijn vak om daar vervolgens mooie woorden aan te geven. Wil je toch wat meer poëzie of woordwaarde in je teksten? Duik dan even in één van de volgende links:

Download | Enkele Zinnen Over Dubbelzinnigheid
Download | Succes met je Slogan!
Login | Bevrijd Je Verhaal
Bekijk | Eddy’s Propositie YouTube kanaal

 

May the words be with you,
Eddy

Extra inspiratie

Eerst maken, dan mooi maken. Wat ik daarmee bedoel? Dat jij al klaar voor de sessie bent als je ongeveer weet wat je wilt zeggen. Het is mijn vak om daar vervolgens mooie woorden aan te geven. Wil je toch wat meer poëzie of woordwaarde in je teksten? Duik dan even in één van de volgende links:

Download | Enkele Zinnen Over Dubbelzinnigheid
Download | Succes met je Slogan!
Login | Bevrijd Je Verhaal
Bekijk | Eddy’s Propositie YouTube kanaal

 

May the words be with you,
Eddy